La Roda de Casos és una activitat formativa de la Societat Catalana de Citopatologia que va néixer amb la finalitat de que tots els participants poguessin estudiar i diagnosticar casos interesants, ja sigui per la seva raresa, per la seva forma de presentació, etc.
Fins l’any 2019 ha estat impulsada i coordinada pel Dr. Ramón Muns i, al llarg dels anys, s’ha convertit en una sessió clàssica del curs acadèmic i del congrés bianual de la societat. Han col·laborat diferents hospitals catalans i fins i tot, en alguna edició, hospitals d’alguna una altra comunitat autònoma.
L’any 2020, amb motiu de la pandèmia de coronavirus i gràcies a l’avenç de la tecnologia, el format inicial, que consistia en l’intercanvi de sobres durant les sessions mensuals o via correu ordinari amb les preparacions (els “sobres vermells”) s’ha substituït, amb l’ajut de la Dra.Lara Pijuan, per la digitalització de les laminetes i la visualització en una plataforma on line que es troba a l’abast de tots els participants.
La seva dinàmica en la nova versió digitalitzada serà la següent: al començament del curs es demana que s’enviïn els casos anonimitzats per a la seva digitalització amb la corresponent autorització per cedir les imatges.
Cal que els casos estiguin tancats (a ser possible amb correlació histològica) i que aportin alguna mena d'ensenyament, però sobretot el que és bàsic és que la citologia sigui clarament representativa de la lesió, de forma que els trets característics del quadre citohistològic hi estiguin clarament de manifest.
Cal que les laminetes estiguin ben fixades, tenyides i sense càmeres d’aire, a poder ser el menys tridimensionals possibles per tal d’optimitzar l’escaneig i que faciliteu, amb elles, les dades de la història clínica que siguin d'interès. A fi d'evitar pèrdues, recomanem consignar el nombre de laminetes que heu inclòs i les tincions de cada una d'elles (p.ex. 6 preparacions: 3PAP, 2DQ, 1HE).
Per tal de mantenir l’anonimat dels pacients és indispensable que cada hospital es responsabilitzi d’ocultar les dades de la lamineta amb una etiqueta on només consti en nom de l’hospital i la tinció.
Cadascun dels centres participants disposarà de varis mesos per veure les preparacions, discutir-les de la forma més adequada en el seu entorn hospitalari i emetre el seu diagnòstic particular.
Abans de la sessió us demanarem que ens envieu els vostres diagnòstics de cada cas que heu vist, així com també podreu conèixer quins són els diagnòstics que els altres participants han fet del vostre cas.
Aquesta activitat és sens dubte un dels fets diferencials de la nostra Societat. Representa una activitat participativa amb intercanvi de coneixements i que permet l’actualització de temes d’interès per a la pràctica del dia a dia en citologia.
La discussió i solució de cadascun dels casos és una sessió carismàtica de la Societat a més a més d’una oportunitat per als citotècnics i residents de presentar casos clínics d’interès als seus companys. És sempre una sessió esperada, carregada de debat i discussió en la que a través dels diagnòstics oficials de cadascun dels casos ens permet veure el grau d’encert dels Hospitals participants.
A més un resum de cadascuna de les presentacions es publica en un apartat exclusiu de la Revista Citopat.cat, mitjà d’expressió de la nostra Societat.
Perquè aquesta sessió continuï representant una part important de la nostra activitat us animem a seguir col·laborant enviant els vostres casos.
>> Document de consentiment per escanejar les laminetes
>> Plataforma Smartzoom: citopat.smartzoom.com